top of page

CURSUSSEN en Bijscholingen

Belangrijk - ERKENNING beroepsverenigingen: al onze bijscholingen, cursussen en workshops in deze rubriek zijn geaccrediteerd door BeVo (beroepsvereniging). De accreditatiepunten worden als volgt berekend: 1/2 dag = 5p, 1 dag = 10p, 2 dagen = 20p, 3 dagen = 30p, enz...

Dankzij het samenwerkingsverband tussen BeVo en het VNRT, erkent het VNRT nu ook al onze workshops! (vanaf 2022)

Door de erkenning door het VNRT worden onze bijscholingen vaak ook erkend door andere beroepsverenigingen zoals bijvoorbeeld VBAG en LVNT. Je dient dit echter zelf te bevragen!

PROGRAMMATIE 2024 -2025

Schermopname_10-2-2024_215851_www.brigittekoch.nl.jpeg
WORKSHOP - REFLEXOLOGIE & ADEMHALING

Maandag 24 juni 2024, 9u30 tot 16u30 - Docent Brigitte Koch

Leslocatie "Pivh" - Kunstlaan 1, 3500 Hasselt

Parkeren kan op de binnenparking (routebeschrijving volgt)

Koffiekar en drank is voorzien

Ter plaatse kan je een warme maaltijd benutten (meer info volgt)

Een mens kan wekenlang zonder voedsel, dagenlang zonder drinken, echter maar een aantal minuten zonder ademhaling!
Sommige personen kunnen langer zonder ademhaling.

De ademhaling is zo vanzelfsprekend dat er normaal gesproken weinig aandacht aan wordt besteed. Zolang het goed gaat is er haast niemand die stil staat bij het machtige arsenaal van toepassingsmogelijkheden die de adem kent. We zien echter dat veel mensen een verkeerde ademahling hebben: te oppervlakkig, te hoog, te snel.

 

In deze bijscholing gaan we in op het fenomeen ademhaling.
Inhoud van de bijscholing:

 • We bespreken verschillende ademhalingstechnieken.

 • We doen allerlei ademhalingsoefeningen.

 • We onderzoeken het belang van het diafragma bij ademhaling.

 • We bespreken het belang van de nervus vagus bij de ademhaling.

 • We leren nieuwe technieken voor het behandelen van de nervus vagus, het diafragma, de longen en leren de hartstretch.

Image-1_edited.jpg
WORKSHOP - REFLEXOLOGIE & VRUCHTBAARHEID

Donderdag 22 augustus 2024, 9u00 tot 16u00 - Docent Sabrina Schepers

Leslocatie "Pivh" - Kunstlaan 1, 3500 Hasselt

Parkeren kan op de binnenparking (routebeschrijving volgt)

Koffiekar en drank is voorzien

Lunch/broodje ter plaatse te bestellen

Introductieworkshop Reflexologie & Vruchtbaarheid
Docent Sabrina Schepers
Van de puberteit tot de menopauze zal de hormonale cyclus van een vrouw bepalen hoe goed zij zich in haar lichaam voelt. Wanneer er in de vruchtbare fase van het leven een hormonale disbalans ontstaat dan kan dit oa. leiden tot verminderde fertiliteit. Jammer genoeg is dit een lijdensweg die vele koppels hedendaags moeten doorstaan.
Voetreflexologie is een mooie techniek om via lichaamswerk het lichaam van de toekomstige ouders in een betere balans te brengen via het harmoniseren van de hormonale cyclus . Daarnaast wordt er meer vruchtbaarheidsbewustzijn gecreëerd. Het uiteindelijk doel: het versterken van het zelfgenezend vermogen en de weg vrijmaken voor een succesvolle zwangerschap.

Deze workshop is voor:
•  voetreflexologen die willen ervaren of fertiliteitsreflexologie iets voor hun is
•  vroedvrouwen en doula’s die kennis willen maken met voetreflexologie
•  vrouwen die hun lichaam zelf willen ondersteunen om hun kinderwens vlotter in vervulling te laten gaan

 

Tijdens deze workshop zullen we:
•  Een kort overzicht geven van de basisprincipes van voetreflexologie.
•  De relatie tussen voetreflexologie en vruchtbaarheid verkennen, inclusief hoe stress en spanningen invloed kunnen hebben op de vruchtbaarheid en hoe voetreflexologie deze kan verminderen.
•  Praktische technieken leren om voeten te masseren ter ondersteuning van vruchtbaarheid.
• Tips delen die in de dagelijkse routine kunnen ingebouwd worden voor een optimaal effect.

Of je nu geïnteresseerd bent in het verbeteren van vruchtbaarheid, het verlichten van stress, of gewoon nieuwsgierig bent naar voetreflexologie, deze workshop biedt een ontspannen en informatieve omgeving waarin je meer kunt leren over deze fascinerende onderwerpen.

Zwangerschap.jpg
WORKSHOP - REFLEXOLOGIE & ZWANGERSCHAP

Vrijdag 23 augustus 2024, 9u00 tot 16u00 - Docent Sabrina Schepers

Leslocatie "Pivh" - Kunstlaan 1, 3500 Hasselt

Parkeren kan op de binnenparking (routebeschrijving volgt)

Koffiekar en drank is voorzien

Lunch/broodje ter plaatse te bestellen

Introductieworkshop Reflexologie & Zwangerschap

Docent Sabrina Schepers

Tijdens deze workshop gaan we dieper in op hoe reflexologie kan bijdragen aan een gezonde zwangerschap en het welzijn van zowel moeder als baby.
Zwangerschap is een bijzondere periode in het leven van een vrouw, maar het kan ook gepaard gaan met verschillende fysieke en emotionele uitdagingen. Reflexologie is een natuurlijke therapie die gericht is op het stimuleren van het zelfgenezend vermogen van het lichaam door middel van drukpuntmassage op specifieke gebieden van de voeten.

Deze workshop is voor:
•  voetreflexologen die willen ervaren of zwangerschapsreflexologie iets voor hun is
•  vroedvrouwen en doula’s die kennis willen maken met voetreflexologie
•  vrouwen die hun lichaam zelf willen ondersteunen tijdens de zwangerschap

 

Tijdens deze workshop zullen we:
•  Een kort overzicht geven van de basisprincipes van reflexologie.
•  De voordelen van reflexologie tijdens de zwangerschap bespreken, waaronder het verlichten van misselijkheid, rugpijn, vermoeidheid en het bevorderen van ontspanning.
•  Veilige en effectieve technieken leren om voeten te bewerken tijdens de zwangerschap, zodat klachten zo snel als mogelijk weer naar de achtergrond verdwijnen.
•  Praktische informatie geven over wanneer en hoe reflexologie kan worden toegepast tijdens de zwangerschap, en wanneer voorzichtigheid geboden is.

Of je nu op zoek bent naar technieken om op een natuurlijke manier verlichting te bieden bij zwangerschapskwaaltjes, wilt leren wat er nog meer mogelijk is naar de bevalling toe, of gewoon nieuwsgierig bent naar reflexologie. Deze introductieworkshop biedt een veilige en informatieve omgeving waarin je meer kunt leren over deze prachtige methode.

8581B2EA-248D-41BE-8349-12E4508B3561.JPG
VIERDAAGSE TRAINING EVC
ENERGETISCHE VERTEBRAAL CORRECTIE

4- daagse training Energetische Vertebraal Correctie

Dag 1: Maandag 26 augustus 2024

Dag 2: Vrijdag 30 augustus 2024

Dag 3: Zaterdag 31 augsustus 2024

Dag 4: Zaterdag 15 september

9u00 tot 16u00 - Docent Lydie Schoenmakers/Mark Hiemeleers (co-teaching)

Leslocatie "Pivh" - Kunstlaan 1, 3500 Hasselt

Parkeren kan op de binnenparking (routebeschrijving volgt)

Koffiekar en drank is voorzien

Lunch/broodje ter plaatse te bestellen

Vierdaagse training EVC

Rugklachten zijn vaak houdingsgerelateerd, het gevolg van een aangeboren of een verworven anatomische afwijking.

Maar al te vaak is het een resultaat van een sedentair leven (zittende leefstijl), overbelasting door bijvoorbeeld overgewicht, inaktiviteit, repetitieve bewegingen (tijdens werk), een onaangepaste lichaamshouding of afwijkingen elders in het lichaam, zoals de onderbenen of de voeten. GSM- gebruik geeft bijvoorbeeld typische klachten in de halsstreek of cervicale wervels. Onze rug is vaak ook een spiegel van ons emotioneel welbevinden. Stressklachten uiten zich vaak in hals-, schouder- en rugklachten. Door de lichaamsmeridianen op de voeten te bestrijken kunnen we de positie van de wervels in de wervelzuil van onze cliënt zachtjes corrigeren en zodoende pijn- en spanningsklachten milderen. Het is een zachte techniek die, weliswaar energetisch is, maar heel wat impact kan hebben op ons bewegingsstelsel en welbevinden. Na het toepassen van deze techniek ervaart de cliënt minder spanningsklachten en kan deze zich vrijer bewegen. 

EVC is dus een energetische aanpak van rug- gewrichts- en orgaanklachten.

De aangeleerde technieken brengen verlichting op vlak van rug- en orgaanklachten. Organen staan vaak onder druk door scheefstand van de wervelzuil, scoliose is een veel voorkomend probleem.

 

Hoe is de les opgebouwd?

In eerste instantie staan we stil met de anatomie/fysiologie van het bewegingsapparaat, de natuurlijke krommingen van de wervelzuil en de pathologische afwijkingen. Vervolgens brengen we de stand van de wervels, schoudergordel, bekken, ... in kaart. De cliënt dienen we voorafgaand te positioneren op de behandeltafel. We meten als het ware de rug op en brengen op specifieke plaatsen referentiepunten aan. (zie foto). Dit vergt enige precieze maar ook praktische kennis en inzichten, voor wat betreft de anatomie van het menselijk lichaam. We doen dit om aanwezige afwijkingen vast te stellen. Tijdens de les worden deze technieken aangeleerd en toegepast. Er zijn voldoende oefenkansen.

 

 • dag 1:

Theoretische invalshoek met betrekking tot de gezonde anatomie/fysiologie van het bewegingsstelsel en pathologische afwijkingen. Installatie, positionering van de cliënt, aanbrengen lichaams- referentiepunten, uitmeting, zicht verwerven op stand van de rug en wervels ten opzichte van mekaar. Deze technieken wordt door de docent gedemonstreerd. Vervolgens passen we het geleerde toe op mekaar. Dit vergt oefening en herhaling.

 • dag 2 

De aangeleerde techniek met betrekking tot de stand van het lichaam, romp en wervels, het observeren en vaststellen van afwijkingen, wordt verder opgepikt en ingeoefend. We leren over de ligging van de meridianen op de handen en voeten, als volgt kunnen we deze energetisch behandelen. Deze interventies kennen vaak snel hun uitwerking op het lichaam, hetgeen ook visueel waarneembaar is. Het effect is te bevragen bij de cliënt.   

 • dag 3

De EVC- techniek vergt inoefening, in eerste instantie doen we dit op mekaar, vervolgens wordt gevraagd de technieken verder te perfectioneren op oefenpersonen (door Golden Feet aangebracht, of indien mogelijk, door de cursisten). Het is de bedoeling een volledige behandeling zelfstandig te kunnen opzetten en uit te voeren. ​De feedback van de docent is vaak cruciaal. 

 • dag 4

Er zit oefentijd tussen de 3 eerste sessies en de vierde, laatste sessie. Je schrijft dus in voor de 4 dagen of enkel voor de derde/vierde sessie (of beiden). Op het inschrijvingsformulier duid je de gewenste optie aan! De cursist brengt de vierde dag zijn ervaringen mee, er is mogelijkheid tot intervisie en het verder inoefenen van de aangeleerde interventies en technieken. 

 

Na het het inleveren van een case-study (huiswerkopdracht, eigen tempo!), kan de cursist het EVC- certificaat behalen, hetgeen een vrijgeleide is om zelf aan de slag te gaan in een eigen praktijk. Golden Feet organiseert regelmatig terugkom- & intervisiemomenten.

Woman_edited.jpg
EFT
BAISISOPLEIDING EFT TAPPING
EMOTIONAL FREEDOM TECHNIQUES

Basisopleiding EFT tapping

Emotional Freedom Techniques 

3 maandagavonden 16, 30 september, 14 oktober 2024

19u00 tot 22u00u - Docent Marte Nevelsteen

Leslocatie "Pivh" - Kunstlaan 1, 3500 Hasselt

Parkeren kan op de binnenparking (routebeschrijving volgt)

Koffiekar en drank is voorzien

EFT tapping is een krachtige, eenvoudige en effectieve methode om emotionele blokkades en fysieke pijn te verlichten. Het combineert het eeuwenoude concept van de chinese meridianenleer en acupressuur met moderne psychologie. Door zachtjes te kloppen op specifieke meridiaanpunten op je lichaam, terwijl je focust op het probleem dat je wilt aanpakken, kun je snel verlichting ervaren, bijvoorbeeld in geval van faalangst. EFT is een veilige maar krachtige methode en biedt vaak een verrassend snelle en blijvende verbetering. Het wordt wereldwijd ingezet als hulpprogramma voor kindsoldaten en oorlogsveteranen. Waar EMDR (Eye Movement Desentization and Reprocessing) ondertussen in populariteit toeneemt en in een sterk therapeutische context wordt toegepast, is EFT eerder een techniek die makkelijk door elk individu kan worden opgepikt! Laagdrempeliger, maar minstens even effectief! Het is een zelfhulpmiddel dat je enerzijds makkelijk kan aanleren, waarna je de techniek vervolgens aan anderen kan leren.

Welke problemen kan EFT aanpakken?

EFT is veelzijdig en kan helpen bij een breed scala aan problemen, zoals:

 • Stress en angst

 • Depressie en negatieve gedachten

 • Fobieën en trauma's

 • Fysieke pijn en chronische klachten

 • Verslavingen en eetstoornissen

 • Slaapproblemen

 • Zelfvertrouwen en zelfbeeld

 

Wat kun je bereiken met EFT?

 • Diepgewortelde negatieve overtuigingen en zelf-sabotagepatronen doorbreken.

 • Meer flow in je praktijk ervaren en met meer vrijheid en gemak in het werkveld staan.

 • EFT kan je helpen om je zelfvertrouwen en focus te vergroten, wat kan leiden tot meer succes en een hogere cliënteninstroom.

 • Je zult merken dat negatieve emoties verminderen of verdwijnen.

 • Veel mensen ervaren minder pijn en lichamelijke klachten.

 • Of het nu gaat om sport, werk, of andere prestaties, EFT kan je helpen om je doelen te bereiken.

 • Je kan er een dieper gevoel van kalmte en welzijn mee bereiken.

 • EFT zal niet alleen jouw leven als hulpverlener veranderen, maar ook dat van je cliënten/coachee. Je kunt hen deze techniek aanleren, wat een mooie aanvulling is op de reflexologietechnieken die je nu al aanbiedt.

 

EFT wordt ingezet bij hulpprogramma’s voor kindsoldaten en oorlogsveteranen, door het Rode Kruis in oorlogsgebieden, in steeds meer scholen en in verschillende oncologische centra in Duitsland.

In deze workshop leer je de basisprincipes van EFT, zodat je het onmiddellijk en gemakkelijk kunt toepassen op jezelf. Daarnaast krijg je praktische tips en oefeningen om EFT aan anderen te leren.

We gaan aan de slag met real-life voorbeelden en je krijgt de kans om te oefenen en vragen te stellen.

Gelukkige paar op het strand
TWEEDAAGSE OPLEIDING
VROUWELIJKE GEZONDHEID

Tweedaagse opleiding 27, 28 augustus 2024

9u00 tot 16u00 - Docent Sabrina Schepers

Leslocatie "Pivh" - Kunstlaan 1, 3500 Hasselt

Parkeren kan op de binnenparking (routebeschrijving volgt)

Koffiekar en drank is voorzien

Lunch/broodje ter plaatse te bestellen

In deze workshop duiken we diep in de verschillende aspecten van vrouwelijke gezondheid.

We beginnen met een uitgebreide uitleg over hormonale balans en de menstruatiecyclus.

Je leert alles over hoe hormonen zoals oestrogeen en progesteron werken en hoe schommelingen in deze hormonen verschillende klachten kunnen veroorzaken.

 

Veelvoorkomende problemen zoals endometriose, PCOS (Polycysteus Ovarium Syndroom), PMS (Premenstrueel Syndroom) en POF (Prematuur Ovarieel Falen) worden onder de loep genomen. We bespreken de symptomen, oorzaken en impact van deze aandoeningen op het dagelijks leven van vrouwen. En natuurlijk laten we zien hoe voetreflexologie kan helpen om de klachten te verlichten.

Een groot deel van de workshop is gericht op de menopauze. We bespreken de veranderingen die vrouwen doormaken tijdens deze fase en hoe voetreflexologie kan helpen bij het verlichten van veelvoorkomende symptomen zoals opvliegers, slapeloosheid en stemmingswisselingen. Je leert praktische technieken die je direct in je praktijk kunt toepassen.

Maar dat is nog niet alles! Naast reflexologietechnieken delen we ook waardevolle tips omtrent voeding en voedingssupplementen. Je krijgt adviezen over hoe bepaalde voedingsstoffen op een veilige manier kunnen bijdragen aan een betere hormonale balans en algehele gezondheid. Deze workshop is gebaseerd op de nieuwste wetenschappelijke inzichten en praktijkervaringen, waardoor u verzekerd bent van up-to-date en effectieve behandelmethoden.

Vrouwelijke hormonen B Koch.png
WORKSHOP - REFLEXOLOGIE & DE VROUWELIJKE HORMONEN

zaterdag 12 oktober 2024, 09u30 tot 16u30

Docent Brigitte Koch

Leslocatie "Pivh" - Kunstlaan 1, 3500 - 3500 Hasselt

Parkeren kan op de binnenparking (routebeschrijving volgt)

Koffiekar en drank is voorzien

Lunch/broodje ter plaatse te bestellen

In deze bijscholing bestuderen we verschillende aspecten aangaande de vrouwelijke hormonen:

 • Welke hormonen dienen waarvoor en hoe kun je ze beïnvloeden?

 • Welke klachten ontstaan als deze hormonen niet goed op elkaar afgestemd zijn en dus verstoringen geven?

 • Hoe kun je deze klachten door middel van voetreflexmassages en massagegrepen verminderen?

 

Vervolgens komen de volgende thema’s aan bod: 

 • Korte herhaling MBK (Medische Basiskennis) van de vrouwelijke hormonen

 • De vrouwelijke cyclus en de menstruatie

 • Pre Menstrueel Syndroom (PMS)

 • Polycysteus Ovarium Syndroom (PCOS)

 • Oestrogeendominantie

 • De overgang

 • Hoe kun je de vrouwelijke hormonen beïnvloeden door o.a. voeding, supplementen, oefeningen

 • Specifieke voetreflexgrepen

Detox afbeelding_edited.jpg
WORKSHOP
REFLEXOLOGIE & DETOXEN

Tweedaagse workshop 18 & 19 oktober 2024

09u30 tot 16u30

Docent Brigitte Koch

Leslocatie "Pivh" - Kunstlaan 1, 3500 - 3500 Hasselt

Koffiekar en drank is voorzien

Lunch/broodje ter plaatse te bestellen

Deze 2 dagen staan in het teken van ervaren en doen, afgewisseld met theorie. Het geleerde is direct toe te passen in de praktijk. 
De volgende thema's komen aan bod:

 • de uitscheidingsorganen en de invloed ervan op reinigen en ontgiften

 • het belang van de lever bij detoxen.

 • we leren een lymfemassage op benen en voeten, als ondersteuning tijdens de detoxperiode van je cliënt

 • geven/ontvangen van een reinigende hoofdmassage en een handmassage.

 • aanleren én ervaren van een lever- en een koolpakking.

Wat beogen we?

De deelnemer

 • krijgt inzicht in het belang van detoxen voor het lichaam

 • kan een cliënt op verschillende manieren (voet-,hand-,hoofdmassage, ademhalingstechnieken, pakkingen) daarbij ondersteunen

image.jpg
LEZING
DE MENOPAUZE: EEN NIEUWE BALANS

donderdag 21 november 2024, 19u00 - 22u00

Sabrina Schepers:  Docent Golden Feet, Reflexoloog met een eigen praktijk, gezondheidsbegeleider, studeerde Farmaceutische en biologische technieken KHLeuven

Locatie "Pivh" - Kunstlaan 1, 3500 - 3500 Hasselt

Koffiekar en drank is voorzien

In de lezing  "De menopauze: een nieuwe balans" maken we komaf met een aantal "fabeltjes" betreffende de menopauze:

 

"Sojamelk is goed om de vapeurs tegen te gaan!"

"De overgang, daar hoef ik me pas druk over te maken als ik 50 ben"

"Ik neem mijn pil door tot mijn 60e, tegen dan zullen de problemen wel verdwenen zijn"

"Mijn moeder heeft afgezien van de menopauze, dan zal dat voor mij ook wel zo zijn zeker?"

"Osteoporose, daar ga ik geen last van hebben. Ik drink al mijn heel leven, elke dag een glas melk"

Vaak kijken vrouwen vanuit angst al op tegen deze onvermijdelijke fase in het leven. Nochtans beleeft niet elke vrouw een heftige overgang met veel klachten.

Wat veroorzaakt nu precies deze verschillen?

We gaan in op diverse klachten in de menopauzale periode: vapeurs, nachtelijk zweten, opgejaagdheid ...

We ontdekken waar deze klachten vandaan komen en hoe je via voedings- en leefstijladvies kan werken naar meer balans in je lichaam waardoor jouw klachten naar de achtergrond verdwijnen.

Op het einde van deze avond heb je een goed zicht op wat fabeltjes zijn en wat echt werkt om de overgang naar 'een nieuwe versie van jezelf' zo soepel mogelijk te laten verlopen.

De Menopauze: 'een nieuwe balans'. Verloop van de presentatie:

1. De natuurlijke ritmes van het leven: inzicht in de verschillende fasen van een vrouwenleven. Welke hormonen spelen een rol en wat is hun functie. (FSH, LH, oestrogeen, progesteron) Andere hormonen/systemen die een belangrijke invloed hebben op de HPG-as. (bijnieren, schildklier, pancreas)

2. Hormonale disbalans: Wat is oestrogeendominantie? Wat is progesterondeficiëntie? Welke factoren spelen hier een rol in + hoe kan je het lichaam daar in ondersteunen. (lever, darm, xeno-oestrogenen)

3. Peri-menopauze: aanloop naar een nieuwe levensfase waarin een mogelijke disbalans meer op de voorgrond kan komen staan. Het moment om naar de signalen van je lichaam te luisteren!

4. Menopauzale klachten + natuurlijke oplossingen

- Opvliegers

- Slaapstoornissen

- Hoofdpijn en migraine

- Algemene vermoeidheid…

Welke voeding, supplementen en leefstijltips kunnen een verschil maken.

5. De postmenopauzale periode

De heftigheid van de overgang is gaan liggen maar ook in deze fase worden vrouwen geconfronteerd met nieuwe uitdagingen: urogenitale ontstekingen, osteoporose, droge slijmvliezen …

Gerichte tips om hier mee om te gaan.

depressie manie stemmingsstoornissen.jpg
WORKSHOP
REFLEXOLOGIE & DEPRESSIE

zaterdag 30 november 2024, 9u00 - 16u00

2 Docenten Mark Hiemeleers (voormiddag, theorie) & Sabrina Schepers (namiddag, praktijk)

Leslocatie "Pivh" - Kunstlaan 1, 3500 - 3500 Hasselt

Koffiekar en drank is voorzien

4 Op 10 zal in de toekomst een depressie doormaken, is op dit moment depressief of kampte ooit met een depressie. De kans is dus reëel dat je in je praktijk met deze problematiek geconfronteerd wordt.

 

In deze uiteenzetting wordt er een overzicht gegeven van de verschillende soorten depressie en bijhorende diagnostische criteria. Ook de symptomatologie, nodig om een depressie te herkennen, komt aanbod. In de manisch–depressieve stoornis zijn er uitersten in de stemming waarneembaar, ook hier wordt verder op ingegaan.

 

Stemmingsstoornissen worden besproken van uit de wetenschappelijke context van het DSM5-classificatiesysteem  (=Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders) en in de geestelijke gezondheidszorg gangbare hypotheses, inzichten, behandelingsmethodes en omgangsvormen.

 

Tijdens deze bijscholing leer je over preventie, maar ook over behandeling, medicamenteus, cognitief én gedragsmatig (omgangsvormen) Soms is een depressie "besmettelijk", de omgeving loopt gevaar geïnfecteerd te worden. Hoe pakken we dit aan? Kennis over het zenuwstelsel is hier belangrijk, om namiddag de praktijk te begrijpen en toe te passen.

In het practicum namiddag passen we specifieke technieken en grepen toe ter ondersteuning van het zenuwstelsel. We werken volgens een specifiek protocol. We activeren het zenuwstelsel en werken angstreducerend. We streven naar een nieuwe balans. Het is gebleken dat complementaire behandelwijzen zoals voetreflexologie de cliënt ondersteuning bieden. Dit past helemaal in de bio-psycho-sociale benaderingswijze van deze mentale aandoening. 

Vrouwen met een cuase
5-DAAGSE OPLEIDING
ONCOLOGISCHE REFLEXOLOGIE

5-daagse training Oncologische Reflexologie op zaterdag 5, 12, 19, 26 oktober en 9 november 2024

9u00 tot 16u00

Docenten Mark Hiemeleers (Theorie), Kelly Siborgs (Praktijk)

Locatie "Pivh" - Kunstlaan 1, 3500 - 3500 Hasselt

Koffiekar en drank is voorzien

Oncoreflexologie richt zich specifiek op het bieden van reflexologische zorg aan mensen die kanker hebben of hebben gehad.

Gedurende deze 5-daagse training leren we hoe voetreflexologie een waardevolle rol kan spelen in het ondersteunen van het welzijn en de kwaliteit van leven van kankerpatiënten voor, tijdens en na hun behandeling.

We leren reflexologische interventies aan die specifiek zijn afgestemd op de unieke behoeften en omstandigheden van de cliënt.

Een gespecialiseerde opleiding stelt reflexologen in staat om diepgaande kennis te verwerven over de specifieke behoeften, uitdagingen en behandelingen van de oncologische cliënt. Belangrijk is dat voetreflexologie altijd moet worden gezien als een ondersteunende discipline en niet als vervanging voor conventionele medische behandelingen voor kanker. Het is essentieel dat cliënten met hun arts overleggen voordat ze voetreflexologie of andere complementaire interventies toestaan, om ervoor te zorgen dat deze veilig en geschikt zijn voor hun specifieke situatie.

Programma van deze 5- daagse training:

 • dag 1 Theorie Oncologie

 • dag 2 tem 4: voormiddag Theorie Oncologie, namiddag praktijk Reflexologie

 • dag 5 volledige praktijkdag met een afrondend examenmoment

 

Ter plaatse ontvang je een syllabus en eventueel aanvullend didactisch materiaal.

 

Korte inhoud syllabus

 • THEORIE – ‘driedelig’

 1. "Pre" - Voor de behandeling: diagnose, stadia, etiologie, epidemiologie, psychologie (invloed op emotioneel vlak)

 2. "Per" - Tijdens de behandeling: behandelingsmethodes, technieken, therapiekeuze en toepassing, radio, chemo, nevenwerkingen

 3. "Post" - Na de behandeling: remissie

 • Practicum - Interventies en protocollen PRE – PER – POST

417235085_727485849361601_900626053611990888_n.jpg
WORKSHOP - VOETREFLEXOLOGIE BABY'S & KIDS

zaterdag 7 december 2024, 9u30 tot 16u30 - Docent Sabrina Schepers

Leslocatie "Pivh" - Kunstlaan 1, 3500 - 3500 Hasselt

Koffiekar en drank is voorzien

Lunch/broodje ter plaatse te bestellen

Je bent bent welkom bij deze bijzondere workshop over voetreflexologie voor baby's en kleine kinderen! Samen verkennen we de fascinerende wereld van voetreflexologie en ontdekken we hoe deze eeuwenoude techniek kan bijdragen aan het welzijn van onze kleintjes.

Het is een feit dat baby's en jonge kinderen vaak snel reageren op aanraking en positieve prikkels. Voetreflexologie biedt ons een zachte en effectieve manier om het natuurlijke evenwicht en de gezondheid van onze kleintjes te bevorderen.

In deze workshop gaan we dieper in op de principes van voetreflexologie en leren we praktische technieken die specifiek zijn afgestemd op de behoeften van baby's en kleine kinderen.

Gedurende deze sessie zullen we niet alleen de basisprincipes van voetreflexologie bespreken, maar ook hands-on oefeningen doen, zodat je direct de positieve effecten kunnen ervaren. Je zal ontdekken hoe eenvoudige aanrakingen en drukpunttechnieken op de voetjes van baby's en kinderen kunnen bijdragen aan ontspanning, een betere slaapkwaliteit, en het verlichten van ongemakken.

Onze docent kijkt ernaar uit om deze kennis met jullie te delen en samen een positieve impact te hebben op het welzijn van onze jongste generatie.

Als reflexoloog werken met acupunctuurpunten op de voetjes en de handjes, doelgericht aan de slag met specifieke klachten zoals reflux, buikkrampjes, oorpijn enz. We kijken welke technieken we wanneer kunnen toepassen en wanneer niet. We gaan na hoe je weet waar je effect beoogt in het lichaam en welke punten je kan gebruiken tijdens een sessie reflexologie.  

6cfeb6f6a2274126bd160d5fe1f4461f.jpg
FERTILITEITS- en ZWANGERSCHAPSREFLEXOLOGIE

6 avonden in een modulair aanbod - Docent Sabrina Schepers

start op maandagavond 28 april 2025 - 19u00 tot 22u00

Les 1 - 28 april 2025

Les 2 -   5 mei 2025

Les 3 - 12 mei 2025

Les 4 - 19 mei 2025

Les 5 - 26 mei 2025

Les 6 -   2 mei 2025

Van puberteit tot de menopauze zal de hormonale cyclus bepalen hoe goed elke vrouw zich in haar lichaam voelt.Een disbalans kan oa. leiden tot verminderde fertiliteit, een lijdensweg die vele koppels in deze moderne tijd moeten doorstaan. Een voetreflexoloog kan een belangrijke ondersteunende rol op zich nemen, gaande van het creëren van meer vruchtbaarheidsbewustzijn tot het harmoniseren van de hormonale cyclus. Het uiteindelijk doel: het versterken van het zelfgenezend vermogen en de weg vrijmaken voor een succesvolle zwangerschap. Uiteraard is onze rol na een succesvolle bevruchting niet uitgespeeld. Vele zwangerschapsklachten kunnen aangepakt worden via een aangepaste voetreflexologie, de bevalling kan ondersteund worden en post-nataal kan de recuperatie bevorderd worden.

Kortom, wil je leren hoe je een vrouwelijke cliênt op hormonaal gebied in elke fase van haar vrouw-zijn kan ondersteunen via voetreflexologie?

 

417413221_743199541123565_7020884257005890415_n.jpg
WORKSHOP
REFLEXOLOGIE & STRESS/BURNOUT

zaterdag 3 mei 2025 volgt, 9u00 - 16u00

2 Docenten Mark Hiemeleers (voormiddag, theorie) & Kelly Siborgs (namiddag, praktijk)

Leslocatie "Pivh" - Kunstlaan 1, 3500 - 3500 Hasselt

koffiekar en drank voorzien

Tijdens de voormiddag komen heel wat stressgerelateerde thema’s aan bod. De fysiologie (werking) van ons stresssysteem, de amygdala en de intuïtieve, instinctmatige programmatie van onze stressrespons (bijvoorbeeld 'vechten & vluchten') wordt besproken. We overlopen de rol van onze stresshormonen oa. cortisol, maar ook de link met bijvoorbeeld een beroerte of andere lichamelijke klachten. Wist je dat onze organen met ons brein zijn verbonden via de nervus vagus, ons buikgevoel ontstaat dankzij een netwerk van sensoren (zenuwreceptoren). Je krijgt tips rond levensstijl en leert het verband zien tussen stressprocucerend denken en je eigen gedrag... Wanneer je deze kennis toepast voor een gezonder leven voor jezelf is dit mooi meegenomen. Het wordt nog waardevoller wanneer je vanuit al deze kennis kijkt naar je cliënt en deze bewust maakt van de eigen stressoren...

 

Burnout is vervolgens een reactie op langdurige stress, we vertonen korte en lange termijn overlevingsreacties. Soms geraken we helemaal opgebrand... Hoe zit het eigenlijk met je eigen stressniveau? Om dat te weten te komen ronden we de voormiddag af met een stresstest. Hier gaan we na waar je stress vandaan komt en op welk niveau jouw stresslevel zich bevindt. 

In de namiddag volgt een praktische toepassing vanuit de reflexologie. Je leert een praktisch protocol met specifieke voetreflexgrepen. Stap voor stap pas je deze voetmassage toe. Je ontvangt zelf een ontspannende voetreflexmassage waarbij je helemaal kan wegdromen. Je sluit de dag af met een relaxed gevoel en specifieke reflexgrepen die stressreducerend werken, maar ook echt het verschil kunnen maken. 

bottom of page