Professionele opleiding

Voetreflexologie

SPECIALISATIES & WORKSHOPS

Belangrijk: al onze specialisaties en workshops in deze rubriek zijn geaccrediteerd door BeVo (beroepsvereniging). De accreditatiepunten worden als volgt berekend: 1/2 dag = 5p, 1 dag = 10p, 2 dagen = 20p, 3 dagen = 30p, enz... Indien er ook accreditatie mogelijk is door andere beroepsorganisaties (bijvoorbeeld uit Nederland), dan zal dit vanaf heden ook op onze website vermeld worden.

Dankzij het samenwerkingsverband tussen BeVo en het VNRT, erkent het VNRT nu ook al onze workshops!


AANBOD REFLEXOLOGIE 2022- 2023

+++

Coachende gespreksvaardigheden Deel 1

COACHING VOOR DE REFLEXOLOOG - DEEL 1 VERBINDEND COACHEN

(Specialisatie - module 6)

Donderdag 3, 10, 17, 24 februari en 10, 17 maart 2022 - 19u00 - 22u00 - 6 sessies

Docent Herlinde Aerts

Locatie Smartspace - Gouverneur Roppesingel 83 - 3500 Hasselt - Centrale ligging, vlotte parkeermogelijkheid en bovendien goed bereikbaar!

Herlinde Aerts is Mental & Transformatie Coach.

in deze sessies leer je praktische en bruikbare coachings-skills.

In haar werkingsmethode laat Herlinde zich leiden door het zoeken naar het evenwicht tussen ‘accepteren van wat is‘ en ‘ veranderen wat binnen je mogelijkheden en verantwoordelijkheden ligt’.

Inzicht in je eigen functioneren en hoe dit invloed heeft op relaties met anderen is van belang..

Inhoud

‘Verbindend Coachen’ is een vorming bedoeld voor therapeuten en hulpverleners die zichzelf willen bekwamen in het begeleiden van hun cliënt in een proces.

Hulpverleners leren hierbij hun kwaliteiten, talenten, motivatie ook als coach verdiepen. Hierbij willen deze hulpverleners vanuit een dieper bewustzijn staan ten aanzien van zichzelf en hun cliënten.

‘Verbindend Coachen’ biedt jou de kans om stil te staan bij de diepere dynamieken van het begeleiden, het coachen, ongeacht de methodiek die je hanteert of de therapie die je geeft.

De dynamieken die zich zowel bij jou als hulpverlener als bij de cliënt tonen, bieden een ongekende kans tot groei voor zowel jijzelf als voor je cliënt.

‘Verbindend maakt van jou een therapeut én een coach!

Geaccrediteerd Bevo 30p

+++

WORKSHOP - REFLEXOLOGIE & DE ZINTUIGEN

zat 5 maart 2022, 09u30 tot 16u30

Docent Brigitte Koch

Locatie Golden Feet - Gouverneur Roppesingel 83 - 3500 Hasselt (Smartspace)

Centrale ligging, vlotte parkeermogelijkheid en bovendien goed bereikbaar!

In deze bijscholing wordt allereerst kort ingegaan op de Medische Basiskennis over de zintuigen van het hoofd. Verder worden allerlei klachten van de zintuigen van het hoofd zoals hooikoorts, oorpijn en sinusitis, de metafysische betekenis, grepen specifiek voor de klachten besproken.

Natuurlijk gaan we zelf aan de slag met onze zintuigen door oefeningen.

Deelnemersveld beperkt tot max 16 personen. Wees er tijdig bij!

Accreditatie BeVo 10p

Nederland: Geaccrediteerd door KTNO: K11001 /BeVo/VNRT / FAGT – daardoor ook voor voetreflextherapeuten van VBAG & LVNT

+++

ADEM & EMOTIES

Donderdag 10 en vrijdag 11 maart 2022, 10u00 tot 17u00

Docent Linda Jacobs

Locatie Smartspace - Gouverneur Roppesingel 83 - 3500 Hasselt - Centrale ligging, vlotte parkeermogelijkheid en bovendien goed bereikbaar!

Onze adem vertelt ons of we ons levenspad in alle vrijheid bewandelen...Tijdens deze tweedaagse opleiding leer je een protocol van reflexologie technieken om het lichaam opnieuw te laten stromen en de ademhaling op gang te brengen bij allerlei aandoeningen van het ademhalingsstelsel. Wat zijn de psychologische oorzaken? Welke stelsels zijn er betrokken bij het ademen? Welke reflexologietechnieken gebruik je bij iemand die geen lucht kan halen?


Accreditatie BeVo 20p

+++

WORKSHOP - VOETREFLEXOLOGIE BABY'S & KIDS

zaterdag 20 augustus 2022, 9u30 tot 16u30 - Docent Carine Reenaers -

Locatie Golden Feet - Gouverneur Roppesingel 83 - 3500 Hasselt (Smartspace)

Onze nieuwe locatie! Centrale ligging, vlotte parkeermogelijkheid en bovendien goed bereikbaar!

Als reflexoloog werken met acupunctuurpunten op de voetjes en de handjes , doelgericht aan de slag met specifieke klachten zoals reflux, buikkrampjes, oorpijn enz.

Download hier het PDF-document met info

(data enkel beschikbaar op de website)

Accreditatie Bevo 10p

+++

FERTILITEITS- en ZWANGERSCHAPSREFLEXOLOGIE

6 Avonden in een modulair aanbod - Docent Sabrina Schepers

Locatie Smartspace - Gouverneur Roppesingel 83 - 3500 Hasselt

Start op maandagavond 18 april 2022 - 19u00 tot 22u00

Een overzicht van de volledige reeks, steeds op maandagavond:

Les 1 - 18 april 2022

Les 2 - 25 april 2022

Les 3 - 2 mei 2022

Les 4 - 9 mei 2022

Les 5 - 16 mei 2022

Les 6 - 23 mei 2022

Inhoudelijke weergave:

Van puberteit tot de menopauze zal de hormonale cyclus bepalen hoe goed elke vrouw zich in haar lichaam voelt.Een disbalans kan oa. leiden tot verminderde fertiliteit, een lijdensweg die vele koppels in deze moderne tijd moeten doorstaan. Een voetreflexoloog kan een belangrijke ondersteunende rol op zich nemen, gaande van het creëren van meer vruchtbaarheidsbewustzijn tot het harmoniseren van de hormonale cyclus. Het uiteindelijk doel: het versterken van het zelfgenezend vermogen en de weg vrijmaken voor een succesvolle zwangerschap. Uiteraard is onze rol na een succesvolle bevruchting niet uitgespeeld. Vele zwangerschapsklachten kunnen aangepakt worden via een aangepaste voetreflexologie, de bevalling kan ondersteund worden en post-nataal kan de recuperatie bevorderd worden.

Kortom, wil je leren hoe je een vrouwelijke cliênt op hormonaal gebied in elke fase van haar vrouw-zijn kan ondersteunen via voetreflexologie? Schrijf je dan zeker in!

Accreditatie BeVo 30p

Download hier het PDF-document met info&bepalingen mbt deze vorming

Over de docent - Curriculum 

Sabrina Schepers genoot haar vorming rond fertiliteit en zwangerschap o.a. bij de Natuurbalans van Greetje Van den Eede, wiens hulp en ondersteuning belangrijke mijlpalen zijn in de ontwikkeling van haar professionele pad. Het samensmelten van de ervaring, literatuur en gedachtengoed van Greetje van de Eede (wiens boeken worden gebruikt in deze module) en de ervaring die Sabrina Schepers opdeed in haar eigen praktijk, zijn nu een goede basis om het geleerde over te brengen naar de meer ervaren reflexologen. Onze docent beschikt bovendien over een pedagogisch bekwaamheidsbewijs ('D-cursus') en kent de theoretische benadering vanuit de klassieke geneeskunde (studeerde Farmaceutische en biologische technieken KHLeuven). Ze is tevens gezondheidsbegeleider, lector en voetreflexoloog met een eigen praktijk! (Ita Vita) Door te gaan ervaren en voelen kwam ze uit bij haar roeping: natuurlijke gezondheidszorg. Sabrina Schepers is voorstander van een holistische aanpak via een open en gezonde dialoog tussen de (traditionele) arts en zorgverlener. Het is haar ambitie voetreflexologen bij te staan in de ondersteuning van cliënteel op het vlak van fertiliteit en zwangerschap. 

+++

Coachende gespreksvaardigheden Deel 2

COACHING VOOR DE REFLEXOLOOG - DEEL 2 GESPREKSVAARDIGHEDEN

(Specialisatie module 7)

Donderdag 21, 28 april en 5, 12, 19, 26 mei 2022 - 19u00 tot 22u00 - 6 sessies

Docent Mark Hiemeleers

Locatie Smartspace - Gouverneur Roppesingel 83 - 3500 Hasselt - Centrale ligging, vlotte parkeermogelijkheid en bovendien goed bereikbaar!

Mark Hiemeleers is een ervaren trainer en coach.

De voorbije 28 jaar leerde hij heel wat cursisten coachingsskills aan, in verschillende opleidingen, bedrijven... Voor hulpverleners, coaches én mantelzorgers. Vertrekkende vanuit een humanistische mensvisie, met respect voor elk individu. In deel 2 leer je verschillende gespreksmodellen: probleemoplossend, troostend, explorerend, ventilerend, .... Geleidelijk aan bouwen we deze vaardigheden op, gepaard met tips en tricks.


In deze verdiepingsmodule wordt het individueel gesprek ingeoefend aan de hand van het kernkwadrant (kernkwaliteiten). We gaan geen thema's uit de weg. Gespreksvaardigheden zoals luisteren, exploreren, parafraseren, samenvatten, feedback geven en ontvangen, … komen aan bod. Aangenomen wordt dat de interpersoonlijke effectiviteit hierdoor toeneemt.. Theorie, praktijk – en ervaringsgerichte oefeningen wisselen elkaar af. Tijdens de sessies zijn er voldoende leermomenten in groep waarin je de aangeleerde gespreksvaardigheden kan eigen maken en hierin kan groeien.


Dit is een vorming voor reflexologen en iedereen die als coach eigen kwaliteiten, talenten en motivatie willen inzetten.


Heb je een vooropleiding in de zorg of hulpverlening, of volgde je reeds deel 1, dan kan je probleemloos instappen in deze module. Voldoe je niet aan deze beschrijving is het aangewezen eerst deel 1 te volgen (tevens een verplicht opleidingsonderdeel voor cursisten in het 3de vervolmakingsjaar) Bij twijfel neem je best contact op met de docent Mark Hiemeleers


Geaccrediteerd Bevo 30p

+++

WORKSHOP - REFLEXOLOGIE & SLAAPPROBLEMEN

vrij 22 april 2022, 09u30 tot 16u30

Docent Brigitte Koch

Locatie Golden Feet - Gouverneur Roppesingel 83 - 3500 Hasselt (Smartspace)

Centrale ligging, vlotte parkeermogelijkheid en bovendien goed bereikbaar!

Een nacht slecht slapen, kent iedereen wel. Je bent de volgende dag moe, komt de dag wel door en ’s avonds ga je wat vroeger naar bed. Je slaapt als een roos en de dag erna sta je niet meer stil bij die ene nacht slechte slaap. Maar wat als je de volgende nacht en de nachten daarna weer niet goed kunt slapen? En dit een aantal weken aanhoudt? Je raakt extreem vermoeid, je kunt je slecht concentreren op het werk, je bent snel geïrriteerd, je voelt je somber en misschien ook wel angstig over de nachten die gaan komen. Je vraagt je af: ‘Wat is er mis met mijn slaap-waakritme?’ Wil je op een natuurlijke manier je nachtrust weer terugkrijgen, dan onderzoek ik samen met jou welke factoren van invloed zijn, en pakken we de slaapproblemen aan.


Deelnemersveld beperkt tot max 16 personen. Wees er tijdig bij!

Accreditatie BeVo 10p

Nederland: Geaccrediteerd door KTNO: K11001 /BeVo/VNRT / FAGT – daardoor ook voor voetreflextherapeuten van VBAG & LVNT-Erkende bijscholing door NVST / CAT/Geaccrediteerd door SNRO(via CBKO)

+++

SPECIALISATIE - EVC CURSUS IN HASSELT

Op vraag van meerdere cursisten hebben we de planning aangepast zodat er oefentijd zit tussen de eerste 2 sessies en de derde, laatste sessie. Je schrijft dus in voor de 3 dagen of enkel voor de derde sessie! Op het inschrijvingsformulier duid je de gewenste optie aan!

De huidige planning is nu geworden:

Sessie 1 & 2 op donderdag 28 en vrijdag 29 april 2022 (zoals eerder vermeld)

Sessie 3 gaat door op zaterdag 28 mei (ipv 30 april)

Start en einduut: 9u30 - 16u30

Docent Lydie Schoenmakers

Locatie Golden Feet - Gouverneur Roppesingel 83 - 3500 Hasselt (Smartspace) - Centrale ligging, vlotte parkeermogelijkheid en bovendien goed bereikbaar!

Driedaagse EVC workshop

Energetische aanpak van rug- gewrichts- en orgaanklachten

Bekijk hier een filmpje over de inhoud

Download hier het PDF-document met info over deze specialisatie

(data enkel beschikbaar op de website)


Accreditatie Bevo 30p

Nederland: VNRT geaccrediteerd

+++

WORKSHOP REFLEXOLOGIE & 3D CHAKRA'S

vrij 20 mei 2022, 9u30 - 16u30 - Docent Brigitte Koch

Locatie Golden Feet - Gouverneur Roppesingel 83 - 3500 Hasselt (Smartspace)

Onze nieuwe locatie! Centrale ligging, vlotte parkeermogelijkheid en bovendien goed bereikbaar!

Ons lichaam wordt door allerlei systemen beïnvloed. Een van die systemen is het eeuwenoude chakrasysteem.

Het 7-chakrasysteem is niet het enige chakrasysteem. Er wordt gesproken over systemen bestaande uit 5,6,7,12, of 16 chakra’s. In deze bijscholing wordt van het 7-chakrasysteem uitgegaan met een uitstap naar het 12-chakrasysteem zoals dat in de boeken van Cyndi Dale besproken wordt.

Chakra’s zijn energiecentra, waardoor de energie als een draaiend wiel heen gaat. Elk chakra heeft zijn eigen kwaliteiten. Het eerste chakra staat bijvoorbeeld voor gronding, geworteld zijn. In deze bijscholing wordt je meegenomen op een reis door de chakra’s door het te ervaren én er theorie over te krijgen.

Onderwerpen die aan bod komen:

Theorie & uitleg over de 7 fysieke chakra’s

Theorie en uitleg over de 5 chakra’s die zich buiten het lichaam bevinden

Oefeningen om de chakra’s te balanceren

Een diep werkende voetreflexbehandeling van de chakra’s.


Accreditatie BeVo 10p

+++

WORKSHOP - REFLEXOLOGIE & HOOGSENSITIEF


vrijdag 17 juni 2022 van 9u30 tot 16u30

Gastdocent Brigitte Koch

Locatie Golden Feet - Gouverneur Roppesingel 83 - 3500 Hasselt (Smartspace)

Onze nieuwe locatie! Centrale ligging, vlotte parkeermogelijkheid en bovendien goed bereikbaar!

Ben je hoogsensitief? Of heb je veel cliënten in je praktijk, die hoogsensitief zijn?


In deze bijscholing:

• krijg je theorie over HSP en HSS

• gaan we in op de verschillen tussen HSP & HSS

• krijg je de nieuwste wetenschappelijke inzichten over HSP

• krijg je handvatten voor jezelf en je cliënt door verschillende soorten oefeningen

• krijg je tests (op papier) om bij je cliënten toe te passen

• leer je massagetechnieken, die je bij HSP-cliënten toe kunt passen


Download hier het PDF-document met info over deze specialisatie


Deelnemersveld beperkt tot max 16 personen. Wees er tijdig bij!

Accreditatie BeVo 10p

Nederland: Geaccrediteerd voor verschillende beroepsorganisatie (zie PDF) waaronder VNRT

+++

WORKSHOP - REFLEXOLOGIE & DE VROUWELIJKE HORMONEN


zaterdag 18 juni 2022 van 9u30 tot 16u30

Gastdocent Brigitte Koch

Locatie Golden Feet - Gouverneur Roppesingel 83 - 3500 Hasselt (Smartspace)

Onze nieuwe locatie! Centrale ligging, vlotte parkeermogelijkheid en bovendien goed bereikbaar!

In deze bijscholing behandelen we de vrouwelijke hormonen. Welke hormonen dienen waarvoor en hoe kun je ze beïnvloeden? Welke klachten ontstaan als deze hormonen niet goed op elkaar afgestemd zijn en dus verstoringen geven? Hoe kun je deze klachten d.m.v. voetreflexmassages en massagegrepen verminderen?

Thema’s die aan bod komen:

Korte herhaling MBK (vrouwelijke) hormonen

De vrouwelijke cyclus en de menstruatie

Pre Menstrueel Syndroom (PMS)

Polycysteus Ovarium Syndroom (PCOS)

Oestrogeendominantie

De overgang

Hoe kun je de vrouwelijke hormonen beïnvloeden door o.a. voeding, supplementen, oefeningen

Specifieke voetreflexgrepen


Deelnemersveld beperkt tot max 16 personen. Wees er tijdig bij!

Accreditatie BeVo 10p

Nederland: VNRT geaccrediteerd

+++

WORKSHOP - VOETFOTO'S PLANTAIR GELEZEN

zat 25 juni 2022, 9u30 tot 16u30 - Docent Carine Reenaers

Locatie Golden Feet - Gouverneur Roppesingel 83 - 3500 Hasselt (Smartspace)

Onze nieuwe locatie! Centrale ligging, vlotte parkeermogelijkheid en bovendien goed bereikbaar!

Je kan het verbluffend noemen wat voeten zeggen over een mens. deze spiegels van het lichaam geven heel wat over een persoon vrij, als je maar op de juiste manier kijkt en het geheel op een consistente manier weet te interpreteren. En toch is het een techniek die iedereen kan leren. Je hoeft geen ervaren voetreflexoloog te zijn om dit aan te leren. Deze specialisatie is opengesteld voor iedere geinteresseerde reflexoloog of zorgprofessional! Tot dan?


Accreditatie BeVo 10p


+++


WORDT VERWACHT ...

WORKSHOP STEMMINGSSTOORNISSEN (depressie - manie)

zat 27 november 2021, 9u00 - 16u00

Docenten Mark Hiemeleers & Carine Reenaers

Locatie Golden Feet - Gouverneur Roppesingel 83 - 3500 Hasselt (Smartspace) - Centrale ligging, vlotte parkeermogelijkheid en bovendien goed bereikbaar!

4 Op 10 zal in de toekomst een depressie doormaken, is op dit moment depressief of kampte ooit met een depressie. De kans is dus reëel dat je in je praktijk met deze problematiek geconfronteerd wordt.


In deze uiteenzetting wordt er een overzicht gegeven van de verschillende soorten depressie en bijhorende diagnostische criteria. Ook de symptomatologie, nodig om een depressie te herkennen, komt aanbod. In de manisch–depressieve stoornis zijn er uitersten in de stemming waarneembaar, ook hier wordt verder op ingegaan.


Stemmingsstoornissen worden besproken van uit de wetenschappelijke context van het DSM5-classificatiesysteem  (=Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders) en in de geestelijke gezondheidszorg gangbare hypotheses, inzichten, behandelingsmethodes en omgangsvormen.


Tijdens deze bijscholing leer je te achterhalen waar stress vandaan komt en hoe je deze kan aanpakken. Aan de hand van een kort practicum leer je je eigen stress-symptomen te inventariseren. Deze werkwijze is tevens bruikbaar in het opsporen van stress bij je eigen cliënteel.


In het practicum namiddag passen we specifieke technieken en grepen toe terondersteuning van het zenuwstelsel. We werken volgens een specifiek protocol.


+++

MASTERCLASS: MEESTERSCHAP IN DE 5 ELEMENTEN

Traditionele Taoïstische alchemy voor mensen die zorgen


5 Avonden in een modulair aanbod - Docent Baud Vandebemden - Erkend trainer bij de Universal Healing Tao en ervaren leraar in Taoïstische alchemie. (de stroming van Mantak Chia en Michael Winn)

Locatie Smartspace - Gouverneur Roppesingel 83 - 3500 Hasselt

Start op maandagavond 25 januari, steeds 19u - 22u00


Een overzicht van de volledige reeks, steeds op maandagavond:


Les 1 - 25 januari 2021

Les 2 - 1 februari 2021

Les 3 - 8 februari 2021

Les 4 - 22 februari 2021

Les 5 - 1 maart 2021


Voor reflexologen die kennis hebben gemaakt met de theorie van de 5 elementen in Module 4 (schakeljaar) en hierin de diepte in zichzelf durven opzoeken, is er nu een (theoretische) verdiepingsmodule. De 5 elementen zijn volgens de traditionele Taoïstische meesters geen objecten maar subjectieve, levende ‘spirits’ (shen in het jargon) die als onbewuste stromingen en oerkrachten het leven ondersteunen. Wanneer je in de diepte leert samenwerken met deze ‘spirits’ en hun fysieke ankerpunten, de vitale organen, kun je véél beter voor je eigen gezondheid zorgen én je werk met anderen zal veel effectiever zijn.

Via de volgende link vind je extra info

Download het pdf-document met info

(data enkel beschikbaar op de website)

Ja, ik schrijf in!

+++

+++

+++

WORKSHOP REFLEXOLOGIE & STRESS | BURNOUT

zaterdag 4 september 2021, 9u00 - 16u00

Docenten Mark Hiemeleers (voormiddag, theorie) & Carine Reenaers (door onbeschikbaarheid van de docente wordt Carine Reenaers vervangen door Lydie schoenmakers, de bezieler van het eerste uur van deze workshop (namiddag, praktijk)

Locatie Smartspace - Gouverneur Roppesingel 83 - 3500 Hasselt - Centrale ligging, vlotte parkeermogelijkheid en bovendien goed bereikbaar!

De volgende stressgerelateerde thema’s komen in deze lezing aan bod:

Voormiddag: Bespreking van de fysiologie van ons stresssysteem:

Intuïtieve, instinctmatige programmatie van onze stressrespons aan de hand van neurobiologische en gedragsmatige aanpassingen.

Onze sensor voor gevaar; de rol van de amygdala: opsporen en herkennen van bedreigingen (angst en agressie) en het opslaan van nieuwe gevaren aan de hand van onze zintuigen

De antagonistische werking van de sympathicus en parasympthicus in de reactie op stress; korte en lange termijn overlevingsreacties.

'Stress en burn-out' begrijpen en een praktische toepassing vanuit de reflexologie

Namiddag: Praktisch protocol met specifieke voetreflexgrepen


Geaccrediteerd BeVo 10p

+++