top of page

CURSUSSEN en Bijscholingen

Belangrijk - ERKENNING beroepsverenigingen: al onze bijscholingen, cursussen en workshops in deze rubriek zijn geaccrediteerd door BeVo (beroepsvereniging). De accreditatiepunten worden als volgt berekend: 1/2 dag = 5p, 1 dag = 10p, 2 dagen = 20p, 3 dagen = 30p, enz...

Dankzij het samenwerkingsverband tussen BeVo en het VNRT, erkent het VNRT nu ook al onze workshops! (vanaf 2022)

Door de erkenning door het VNRT worden onze bijscholingen ook erkend door andere beroepsverenigingen zoals bijvoorbeeld VBAG en LVNT.

PROGRAMMATIE 2024 -2025

439959369_787188206724698_2046656846453803165_n.jpg
WORKSHOP - REFLEXOLOGIE & SLAAPPROBLEMEN

zaterdag 4 mei 2024, 09u30 tot 16u30

Docent Brigitte Koch

Locatie Golden Feet - Gouverneur Roppesingel 83 - 3500 Hasselt (Smartspace)

Centrale ligging, vlotte parkeermogelijkheid en bovendien goed bereikbaar!

Een nacht slecht slapen, kent iedereen wel. Je bent de volgende dag moe, komt de dag wel door en ’s avonds ga je wat vroeger naar bed. Je slaapt als een roos en de dag erna sta je niet meer stil bij die ene nacht slechte slaap. Maar wat als je de volgende nacht en de nachten daarna weer niet goed kunt slapen? En dit een aantal weken aanhoudt? Je raakt extreem vermoeid, je kunt je slecht concentreren op het werk, je bent snel geïrriteerd, je voelt je somber en misschien ook wel angstig over de nachten die gaan komen. Je vraagt je af: ‘Wat is er mis met mijn slaap-waakritme?’ Wil je op een natuurlijke manier je nachtrust weer terugkrijgen, dan onderzoek ik samen met jou welke factoren van invloed zijn, en pakken we de slaapproblemen aan.

Heb jij cliënten die:

•  Liggen te woelen in hun bed omdat ze niet kunt slapen?

•  Elke nacht liggen te piekeren en malen waardoor ze geradbraakt opstaan?

•  Moeilijk inslapen en verschillende keren per nacht wakker worden?

•  Niet weten wat ze hieraan kunnen doen?

We brengen gemiddeld 1/3 van ons leven slapend door. Uit onderzoek blijkt dat in onze maatschappij zo’n 30% van de mensen slecht slaapt dan wel aan slapeloosheid lijdt. Veel mensen staan moe op en zijn niet fit of uitgerust. Een goede nachtrust is belangrijk bij allerlei functies van ons lichaam:

•  het functioneren van onze hersenen en ons denkvermogen

•  het immuunsysteem

•  het hormoonstelsel

•  het zenuwstelsel

•  het spijsverteringsstelsel

•  het stresssysteem

In deze bijscholing gaan we aan de slag met het fenomeen slaap. Wat is slaap en wat gaat er uit de pas als je slecht(er) slaapt. We gaan in op de REM-slaap, het bioritme en welke functie dit heeft. Daarnaast krijg je inzichten in de rol van bepaalde neurotransmitters en voeding op slaap Je krijgt nieuwe voetreflextechnieken aangereikt, een rugmassage en inzichten hoe jij je cliënt op weg kunt helpen naar een uitgerust(er) leven.

Accreditatie BeVo 10p

6cfeb6f6a2274126bd160d5fe1f4461f.jpg
FERTILITEITS- en ZWANGERSCHAPSREFLEXOLOGIE

6 Avonden in een modulair aanbod - Docent Sabrina Schepers

Locatie Smartspace - Gouverneur Roppesingel 83 - 3500 Hasselt

REEKS 2 start op maandagavond 6 mei 2024 - 19u00 tot 22u00

Les 1 - 6 mei 2024

Les 2 - 13 mei 2024

Les 3 - 27 mei 2024

Les 4 - 3 juni 2024

Les 5 - 10 juni 2024

Les 6 - 17 juni 2024

Van puberteit tot de menopauze zal de hormonale cyclus bepalen hoe goed elke vrouw zich in haar lichaam voelt.Een disbalans kan oa. leiden tot verminderde fertiliteit, een lijdensweg die vele koppels in deze moderne tijd moeten doorstaan. Een voetreflexoloog kan een belangrijke ondersteunende rol op zich nemen, gaande van het creëren van meer vruchtbaarheidsbewustzijn tot het harmoniseren van de hormonale cyclus. Het uiteindelijk doel: het versterken van het zelfgenezend vermogen en de weg vrijmaken voor een succesvolle zwangerschap. Uiteraard is onze rol na een succesvolle bevruchting niet uitgespeeld. Vele zwangerschapsklachten kunnen aangepakt worden via een aangepaste voetreflexologie, de bevalling kan ondersteund worden en post-nataal kan de recuperatie bevorderd worden.

Kortom, wil je leren hoe je een vrouwelijke cliênt op hormonaal gebied in elke fase van haar vrouw-zijn kan ondersteunen via voetreflexologie?

 

Over de docent - Curriculum 

Sabrina Schepers genoot haar vorming rond fertiliteit en zwangerschap o.a. bij de Natuurbalans van Greetje Van den Eede, wiens hulp en ondersteuning belangrijke mijlpalen zijn in de ontwikkeling van haar professionele pad. Het samensmelten van de ervaring, literatuur en gedachtengoed van Greetje van de Eede (wiens boeken worden gebruikt in deze module) en de ervaring die Sabrina Schepers opdeed in haar eigen praktijk, zijn nu een goede basis om het geleerde over te brengen naar de meer ervaren reflexologen. Onze docent beschikt bovendien over een pedagogisch bekwaamheidsbewijs ('D-cursus') en kent de theoretische benadering vanuit de klassieke geneeskunde (studeerde Farmaceutische en biologische technieken KHLeuven). Ze is tevens gezondheidsbegeleider, lector en voetreflexoloog met een eigen praktijk! (Ita Vita) Door te gaan ervaren en voelen kwam ze uit bij haar roeping: natuurlijke gezondheidszorg. Sabrina Schepers is voorstander van een holistische aanpak via een open en gezonde dialoog tussen de (traditionele) arts en zorgverlener. Het is haar ambitie voetreflexologen bij te staan in de ondersteuning van cliënteel op het vlak van fertiliteit en zwangerschap. 

Image-1_edited.jpg
WORKSHOP - REFLEXOLOGIE & VRUCHTBAARHEID

Donderdag 22 augustus 2024, 9u00 tot 16u00 - Docent Sabrina Schepers

Locatie PXL- Pivh - Kunstlaan 1, 3500 Hasselt

Parkeren kan op de binnenparking (routebeschrijving volgt)

Koffiekar en drank is voorzien

Lunch/broodje ter plaatse te bestellen

Introductieworkshop Reflexologie & Vruchtbaarheid
Docent Sabrina Schepers
Van de puberteit tot de menopauze zal de hormonale cyclus van een vrouw bepalen hoe goed zij zich in haar lichaam voelt. Wanneer er in de vruchtbare fase van het leven een hormonale disbalans ontstaat dan kan dit oa. leiden tot verminderde fertiliteit. Jammer genoeg is dit een lijdensweg die vele koppels hedendaags moeten doorstaan.
Voetreflexologie is een mooie techniek om via lichaamswerk het lichaam van de toekomstige ouders in een betere balans te brengen via het harmoniseren van de hormonale cyclus . Daarnaast wordt er meer vruchtbaarheidsbewustzijn gecreëerd. Het uiteindelijk doel: het versterken van het zelfgenezend vermogen en de weg vrijmaken voor een succesvolle zwangerschap.

Deze workshop is voor:
•  voetreflexologen die willen ervaren of fertiliteitsreflexologie iets voor hun is
•  vroedvrouwen en doula’s die kennis willen maken met voetreflexologie
•  vrouwen die hun lichaam zelf willen ondersteunen om hun kinderwens vlotter in vervulling te laten gaan

 

Tijdens deze workshop zullen we:
•  Een kort overzicht geven van de basisprincipes van voetreflexologie.
•  De relatie tussen voetreflexologie en vruchtbaarheid verkennen, inclusief hoe stress en spanningen invloed kunnen hebben op de vruchtbaarheid en hoe voetreflexologie deze kan verminderen.
•  Praktische technieken leren om voeten te masseren ter ondersteuning van vruchtbaarheid.
• Tips delen die in de dagelijkse routine kunnen ingebouwd worden voor een optimaal effect.

Of je nu geïnteresseerd bent in het verbeteren van vruchtbaarheid, het verlichten van stress, of gewoon nieuwsgierig bent naar voetreflexologie, deze workshop biedt een ontspannen en informatieve omgeving waarin je meer kunt leren over deze fascinerende onderwerpen.

Zwangerschap.jpg
WORKSHOP - REFLEXOLOGIE & ZWANGERSCHAP

Vrijdag 23 augustus 2024, 9u00 tot 16u00 - Docent Sabrina Schepers

Locatie PXL- Pivh - Kunstlaan 1, 3500 Hasselt

Parkeren kan op de binnenparking (routebeschrijving volgt)

Koffiekar en drank is voorzien

Lunch/broodje ter plaatse te bestellen

Introductieworkshop Reflexologie & Zwangerschap

Docent Sabrina Schepers

Tijdens deze workshop gaan we dieper in op hoe reflexologie kan bijdragen aan een gezonde zwangerschap en het welzijn van zowel moeder als baby.
Zwangerschap is een bijzondere periode in het leven van een vrouw, maar het kan ook gepaard gaan met verschillende fysieke en emotionele uitdagingen. Reflexologie is een natuurlijke therapie die gericht is op het stimuleren van het zelfgenezend vermogen van het lichaam door middel van drukpuntmassage op specifieke gebieden van de voeten.

Deze workshop is voor:
•  voetreflexologen die willen ervaren of zwangerschapsreflexologie iets voor hun is
•  vroedvrouwen en doula’s die kennis willen maken met voetreflexologie
•  vrouwen die hun lichaam zelf willen ondersteunen tijdens de zwangerschap

 

Tijdens deze workshop zullen we:
•  Een kort overzicht geven van de basisprincipes van reflexologie.
•  De voordelen van reflexologie tijdens de zwangerschap bespreken, waaronder het verlichten van misselijkheid, rugpijn, vermoeidheid en het bevorderen van ontspanning.
•  Veilige en effectieve technieken leren om voeten te bewerken tijdens de zwangerschap, zodat klachten zo snel als mogelijk weer naar de achtergrond verdwijnen.
•  Praktische informatie geven over wanneer en hoe reflexologie kan worden toegepast tijdens de zwangerschap, en wanneer voorzichtigheid geboden is.

Of je nu op zoek bent naar technieken om op een natuurlijke manier verlichting te bieden bij zwangerschapskwaaltjes, wilt leren wat er nog meer mogelijk is naar de bevalling toe, of gewoon nieuwsgierig bent naar reflexologie. Deze introductieworkshop biedt een veilige en informatieve omgeving waarin je meer kunt leren over deze prachtige methode.

Schermopname_10-2-2024_215851_www.brigittekoch.nl.jpeg
WORKSHOP - REFLEXOLOGIE & ADEMHALING

Maandag 24 juni 2024, 9u30 tot 16u30 - Docent Brigitte Koch

Locatie PXL- Pivh - Kunstlaan 1, 3500 Hasselt

Parkeren kan op de binnenparking (routebeschrijving volgt)

Koffiekar en drank is voorzien

Ter plaatse kan je een warme maaltijd benutten (meer info volgt)

Een mens kan wekenlang zonder voedsel, dagenlang zonder drinken, echter maar een aantal minuten zonder ademhaling!
Sommige personen kunnen langer zonder ademhaling.

De ademhaling is zo vanzelfsprekend dat er normaal gesproken weinig aandacht aan wordt besteed. Zolang het goed gaat is er haast niemand die stil staat bij het machtige arsenaal van toepassingsmogelijkheden die de adem kent. We zien echter dat veel mensen een verkeerde ademahling hebben: te oppervlakkig, te hoog, te snel.

 

In deze bijscholing gaan we in op het fenomeen ademhaling.
Inhoud van de bijscholing:

  • We bespreken verschillende ademhalingstechnieken.

  • We doen allerlei ademhalingsoefeningen.

  • We onderzoeken het belang van het diafragma bij ademhaling.

  • We bespreken het belang van de nervus vagus bij de ademhaling.

  • We leren nieuwe technieken voor het behandelen van de nervus vagus, het diafragma, de longen en leren de hartstretch.

417413221_743199541123565_7020884257005890415_n.jpg
WORKSHOP REFLEXOLOGIE &
STRESS | BURNOUT

zaterdag 3 mei 2025 volgt, 9u00 - 16u00

2 Docenten Mark Hiemeleers (voormiddag, theorie) & Kelly Siborgs (namiddag, praktijk)

Locatie Smartspace - Gouverneur Roppesingel 83 - 3500 Hasselt - Centrale ligging, vlotte parkeermogelijkheid en bovendien goed bereikbaar!

Tijdens de voormiddag komen heel wat stressgerelateerde thema’s aan bod. De fysiologie (werking) van ons stresssysteem, de amygdala en de intuïtieve, instinctmatige programmatie van onze stressrespons (bijvoorbeeld 'vechten & vluchten') wordt besproken. We overlopen de rol van onze stresshormonen oa. cortisol, maar ook de link met bijvoorbeeld een beroerte of andere lichamelijke klachten. Wist je dat onze organen met ons brein zijn verbonden via de nervus vagus, ons buikgevoel ontstaat dankzij een netwerk van sensoren (zenuwreceptoren). Je krijgt tips rond levensstijl en leert het verband zien tussen stressprocucerend denken en je eigen gedrag... Wanneer je deze kennis toepast voor een gezonder leven voor jezelf is dit mooi meegenomen. Het wordt nog waardevoller wanneer je vanuit al deze kennis kijkt naar je cliënt en deze bewust maakt van de eigen stressoren...

 

Burnout is vervolgens een reactie op langdurige stress, we vertonen korte en lange termijn overlevingsreacties. Soms geraken we helemaal opgebrand... Hoe zit het eigenlijk met je eigen stressniveau? Om dat te weten te komen ronden we de voormiddag af met een stresstest. Hier gaan we na waar je stress vandaan komt en op welk niveau jouw stresslevel zich bevindt. 

In de namiddag volgt een praktische toepassing vanuit de reflexologie. Je leert een praktisch protocol met specifieke voetreflexgrepen. Stap voor stap pas je deze voetmassage toe. Je ontvangt zelf een ontspannende voetreflexmassage waarbij je helemaal kan wegdromen. Je sluit de dag af met een relaxed gevoel en specifieke reflexgrepen die stressreducerend werken, maar ook echt het verschil kunnen maken. 

 

Accreditatie Bevo 10p

417235085_727485849361601_900626053611990888_n.jpg
WORKSHOP - VOETREFLEXOLOGIE BABY'S & KIDS

zaterdag 7 december 2024 volgt, 9u30 tot 16u30 - Docent Sabrina Schepers

Locatie PXL- Pivh - Kunstlaan 1, 3500 - 3500 Hasselt

Je bent bent welkom bij deze bijzondere workshop over voetreflexologie voor baby's en kleine kinderen! Samen verkennen we de fascinerende wereld van voetreflexologie en ontdekken we hoe deze eeuwenoude techniek kan bijdragen aan het welzijn van onze kleintjes.

Het is een feit dat baby's en jonge kinderen vaak snel reageren op aanraking en positieve prikkels. Voetreflexologie biedt ons een zachte en effectieve manier om het natuurlijke evenwicht en de gezondheid van onze kleintjes te bevorderen.

In deze workshop gaan we dieper in op de principes van voetreflexologie en leren we praktische technieken die specifiek zijn afgestemd op de behoeften van baby's en kleine kinderen.

Gedurende deze sessie zullen we niet alleen de basisprincipes van voetreflexologie bespreken, maar ook hands-on oefeningen doen, zodat je direct de positieve effecten kunnen ervaren. Je zal ontdekken hoe eenvoudige aanrakingen en drukpunttechnieken op de voetjes van baby's en kinderen kunnen bijdragen aan ontspanning, een betere slaapkwaliteit, en het verlichten van ongemakken.

Onze docent kijkt ernaar uit om deze kennis met jullie te delen en samen een positieve impact te hebben op het welzijn van onze jongste generatie.

Als reflexoloog werken met acupunctuurpunten op de voetjes en de handjes, doelgericht aan de slag met specifieke klachten zoals reflux, buikkrampjes, oorpijn enz. We kijken welke technieken we wanneer kunnen toepassen en wanneer niet. We gaan na hoe je weet waar je effect beoogt in het lichaam en welke punten je kan gebruiken tijdens een sessie reflexologie.  

Accreditatie Bevo 10p

bottom of page